Sinds 1 januari 2022 geldt een hogere registratiebelasting bij aankoop van een tweede eigendom. Ook voor wie op zoek is naar een nieuw kantoor, magazijn, winkelpand, … is de situatie dit jaar dus veranderd. Wat betekent dit exact voor jou als koper? KMO Vastgoed zet alles even op een rij.

De stijging van de woningprijzen in Vlaanderen maakt het voor veel mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. De Vlaamse regering verlaagde daarom de registratiebelasting op een enige eigen woning. Keerzijde van de medaille is dat de registratierechten bij aankoop van een tweede eigendom stegen.

Hoeveel procent registratierechten betaal je op een bedrijfspand, opbrengsteigendom of bouwgrond?

Voor de aankoop van een bedrijfspand, een opbrengsteigendom of een bouwgrond betaal je sinds 1 januari 2022 niet langer 10%, maar 12% registratierechten. Alle compromissen die in dit jaar getekend worden, vallen dus onder deze nieuwe regeling.

Werd je compromis nog in 2021 getekend, maar de notariële akte pas verleden in 2022, geniet je toch nog van het voordelige tarief van 10%.

Aankoop gezinswoning wordt dan weer goedkoper

Wie een gezinswoning wil kopen, heeft dan weer te maken met een omgekeerde situatie. Bij de aankoop van de enige eigen woning wordt sinds januari 2022 slechts 3% (voorheen 6%) registratiekost gerekend.

Renoveer je deze woning ingrijpend energetisch of sloop en herbouw je ze volledig, betaal je nog maar 1% (voorheen 5%) registratiebelasting.

Meeneembaarheid dooft uit

De regering wil ten slotte de meeneembaarheid geleidelijk laten uitdoven om op 1 januari 2024 definitief af te schaffen. Deze meeneembaarheid betekent dat je de registratiebelasting die je op een vorige woning betaald hebt, kan aftrekken van deze die u op een volgende woning moet betalen. Dit tot maximaal 13.000 euro.

Een combinatie tussen het nieuwe voordelige tarief van 3% of 1% en de meeneembaarheid is echter uitgesloten. Wie dat wil kan er tijdens de overgangsperiode wel voor kiezen om het oude tarief van 6% of 5% nog toe te passen in combinatie met meeneembaarheid. Deze overgangsregel geldt voor woningen aangekocht uiterlijk in december 2023.

Ook het nieuwe tarief van 12% voor de aankoop van je bedrijfspand of bouwgrond kan je nog tot eind 2023 combineren met de meeneembaarheid. Daarna verdwijnt deze definitief.